Snubblade över en artikel på nätet. Ifrågasätter alltid sanning/fakta på nätet när det gäller saker som delas på t ex Facebook, men en del kan va värda att dela vidare för nöjes skull. T ex den här då om effekten av pruttar..
Forskare vid Exeters universitet har funnit att pruttlukten kan vara hälsosam. Det har visat sig att svavelväte, som ger ruttna ägg och prutten sin speciella lukt, kan skydda mot sjukdomar som cancer, hjärtattack, stroke, ledinflammation och demens. Enligt studien, som publicerades i Journal Medicinal Chemistry Communications, påverkar svavelvätet cellernas mitokondrier. Den illaluktande gasen är sövande i stora mängder, men celler som exponeras för små mängder av svavelväte kan skyddas för skador i mitokondrierna.
Enligt vetenskapsmännen drar cellen in enzymer för att producera små mängder svavelväte som skyddar mitokondrierna när sjukdom stressar cellerna.
Vi har utnyttjat den här naturliga processen genom att tillverka ett ämne kallat AP39, som levererar små mängder av gasen speciellt till mitokondrierna. säger professor Matt Whiteman.
Vår forskning indikerar att om en skadad cell behandlas med AP39, skyddas mitokondrierna och cellen fortsätter att leva.Det betyder inte att vi genast ska börja andas in pruttarna. Experimenten är gjorda på celler i ett laboratorium. Men vi kan äta vår resistenta stärkelse som bönor och anta att även pruttarna är till nytta för vår kropp.
Hmm… om detta stämmer så måste vårat hushåll vara ett av Sveriges mest hälsosamma. Sambons proteinpruttar och Ellies gaser är inte att leka med! Haha! 🙂